DRIE KLEURILLUSIES

1

kleurillusie

Op een ondergrond met een kleurverloop van geel naar blauw heb ik twee sterren getekend. De kleur hiervan komt overeen met de kleur precies in het midden van de ondergrond. Dit levert een kleur op die ergens tussen grijs en violet ligt.
Wat opvalt: de ster op de gele ondergrond oogt donkerder dan de ster op de blauwe ondergrond. De ster op de gele ondergrond neigt bovendien meer naar het blauw, die op de blauwe ondergrond meer naar het geel.
We noemen dit de ‘lightness illusion’ of contrastillusie. Simpel gesteld komt het er op neer, dat ons visuele brein contrasten tussen licht en versterkt. Dit is geen fout, maar eerder een aanpassing om de waarneming (ook in moeilijke lichtomstandigheden) te verbeteren.

Als we bovenstaande afbeelding ‘vertalen’ in zwart-wit, zien we het contrast in nog sterkere mate. We worden nu niet meer afgeleid door de kleurinformatie.

kleurillusie5


2

kleurillusie2

Veranderen we geel en blauw in rood en groen gebeurt hetzelfde. De kleur die precies in het midden ligt levert nu een soort bruin op. Ook hier zien we weer dat de ster op de groene ondergrond lichter lijkt. Bovendien lijkt deze roder. De ster op de rode achtergrond lijkt juist meer groen.
Wie nog steeds niet gelooft dat beide sterren dezelfde kleur hebben zie deze afbeelding. De lijn tussen de twee sterren gaat precies in het midden over in de achtergrond.

kleurillusie4

Het heeft er ook alle schijn van dat het rood lichter is als het groen. Vandaar dat de ster op de rode ondergrond donkerder lijkt.
Logisch toch?
Maar wat gebeurt er nu als ik de afbeelding hierboven vervolgens ‘vertaal’ in zwart-wit?

kleurillusie3

Geen enkel verschil meer!
Rood en groen zijn even licht of donker, zodra we ze in grijswaarden weergeven.


3

Onderstaande animatie laat zien hoe kleuren in de omgeving van invloed zijn op de waarneming. De kleur uit het midden tussen groen en rood verandert al naar gelang de achtergrondkleur en gaat ten slotte weer helemaal op in ‘zichzelf.’

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in kleur, visuele illusie, waarneming en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s