ARTISTIEKE VOGELS

Prieelvogels zijn tamelijk onopvallende vogels die leven in Australië en Nieuw Guinea. Hun bekendheid danken ze aan de gewoonte van mannelijke vogels om bepaalde plekken te verfraaien. Zij ordenen gewassen tot een soort prieel en versieren de omgeving met gekleurde slakkenhuisjes, besjes en andere gekleurde voorwerpen.

BowerOfSatinBowerbird

Zij hebben daarbij een uiterst individuele voorkeur voor kleur. Onderzoekers voegden tijdens de afwezigheid van de vogels anders gekleurde elementen toe. Dat leidde tot grote agitatie, om maar niet te zeggen verontwaardiging bij de vogels. Zij verwijderden de voorwerpen onmiddellijk en herstelden de orde rond hun prieel snel met de voorwerpen van hun keuze.

Al deze moeite doen de mannetjes uiteraard niet voor niets. Een goed onderhouden prieel met een aantrekkelijke entree lokt wijfjes en daarmee vergroot het hun paringskansen. De wedijver tussen mannetjes gaat zover dat zij er niet voor terugdeinzen om vernielingen bij hun buren aan te richten, teneinde zelf in een beter voetlicht te komen.

Op het eerste gezicht lijkt het een verspilling van tijd en energie en een onzinnige onderneming die haaks staat op de darwinistische evolutieleer. Bij nader inzien zit er echter wel degelijk een logica in. Het mannetje met het best onderhouden prieel geeft een boodschap af van gezondheid en conditie. Zodoende is het prieelbouwen toch een selectiemechanisme. Het is een uithangbord met de mededeling: ‘Hier moet je zijn’.

Satin_Bowerbird_nest

Het prieelbouwen zal vooral instinctmatig zijn en zich volgens een programma afwikkelen. Wat echter opvalt is de hardnekkige individuele voorkeur die de vogels voor bepaalde kleuren en voorwerpen hebben. Dat duidt op meer dan louter instinct. De vogel heeft smaak en een beeld voor ogen hoe zijn prieel eruit moet zien.

De vraag is dan natuurlijk of de prieelvogel ook in z’n ‘vrije tijd’, zeg maar buiten het paarseizoen om, zijn omgeving aan het verfraaien is. Dat schijnt niet het geval.
Er is dus geen sprake van ‘l’art pour l’art’ bij de prieelvogel.
Dat het mooie resultaten oplevert, laat onderstaand filmpje zien:

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in beeldende kunst, ecologie, esthetiek, kleur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s