SCHILDERIJ vd MAAND 17/08

Onder de titel ‘Schilderij van de Maand‘ zet BEELDTAALBLOG maandelijks een schilderij in de etalage om daarmee een virtuele galerie samen te stellen. Het gaat vaak om schilderijen die onder de radar van de ‘grote’ kunstgeschiedenis zijn gebleven; minder bekende meesterwerken die de moeite van het bekijken echter meer dan waard zijn.

Augustus is de derde en laatste maand van de meteorologische zomer. De eerste helft van de maand behoort tot de zogeheten hondsdagen, gemiddeld de warmste periode van het jaar. In de loop van de maand begint de gemiddelde etmaaltemperatuur iets terug te lopen.
Geïnspireerd hierdoor kwam ik uit bij dit grote en prachtige zomerse tafereel:

Kees Maks 2Kees Maks (1876 – 1967)
Propos Galant (1910)
Olieverf op doek (165 x 244 cm)

De schilder is Kees Maks (1876 – 1967). Zijn leven overspant bijna een eeuw en hij is nog een leerling is geweest van Breitner. Hij zou ook dat hele lange leven in een figuratieve stijl blijven werken, die misschien niet meer als impressionistisch is te omschrijven, maar daar wel dicht bij in de buurt blijft.

Hoe geraffineerd Maks omgaat met licht en donker en met een paar rake toetsen en penseelstreken in staat is een sfeer te creëren en een overtuigend beeld neer te zetten mag uit dit grote doek blijken. Het licht spat er vanaf. Het is inderdaad nog geworteld in de traditie van het impressionisme, maar toch gaat Maks, die afwisselend in Parijs en Amsterdam woonde, verder in zijn gebruik van kleur en licht. We zien on-impressionistische abstracte motieven, decoratieve elementen en grote kleurvlakken die een duidelijke rol spelen in zijn interpretatie van de werkelijkheid.

Hij maakte naam met zijn schilderijen van het mondaine uitgaansleven: circusvoorstellingen, dansparen, wandelende gezelschappen en tuinfeesten. Dit waren tot dan toe onbekende thema’s in de Nederlandse kunst. De levenslustige onderwerpen en de frivole manier van schilderen, waarbij de kunstenaar met heldere, felle kleuren flinke kleurvlakken vormde, werd door tijdgenoten aanvankelijk als on-Hollands ervaren en in Nederland minder goed ontvangen. Men reageerde alsof Maks wereldschokkende experimenten uitvoerde.
De psychiater en schrijver Frederik van Eeden oordeelde geschokt over zijn werk: ‘Monsterlijk als een koortsdroom. Geklad als door een kind. Een product van wansmaak en onmacht.’

In Frankrijk imponeerden zijn schilderijen het publiek in positieve zin en rond 1920 raakte ook Nederland geïnteresseerd in het Parijse uitgaansleven. Maks werd zodoende hier succesvol als ‘schilder van het mondaine leven’. Viermaal zou hij in de jaren dertig Nederland op de Biennale van Venetië vertegenwoordigen.

Behalve het ‘mondaine leven’ schilderde Maks ook stillevens, bloemen en incidenteel een stadsgezicht. Van die stillevens vind ik onderstaand werkje bijzonder fraai:

Kees Maks 8Kees Maks (1876 – 1967)
Stilleven met bloemen en pop
Olieverf op doek (84 x 98 cm)
Kunsthandel Dolf D. van Omme / Amsterdam

Wat vooral opvalt is de helderheid van de kleuren en de (complementair)contrasten tussen enerzijds het oranje, rood en geel van de bloemen en het blauw van de tafel. Dit kleurcontrast zien we ook bij het Chinese poppetje.

De achtergrond zorgt voor een afgewogen contrast tussen lichte en donkere partijen, wat de kleuren en de helderheid van de bloemen extra benadrukt. Daarnaast heeft de bruine achtergrond ook een versterkende invloed op het blauw van het tafelblad. Maks heeft het schilderij in brede toetsen opgezet. Van detaillering is nauwelijks sprake, maar toch spreekt ieder onderdeel voor zich.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in beeldende kunst, kleur, licht, schilderij vd maand en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s