FORMULA ONE DESIGN

Het Haagse Louwman Museum toont momenteel een aantal McLarens. Het roemruchte Britse merk is vooral bekend van de formule 1-wagens waarin onder andere Prost, Senna en (meer recent) Hamilton wereldkampioenen werden.
De expositie toont zestien wagens uit de periode 1971 tot en met 2016 en geeft een fraai overzicht van de raceauto’s en high-performance sportscars.
Achtien jaar in twee foto’s samengevat:

01 heldere strakke lijnen
1990: heldere, strakke lijnen van de McLaren MP 4/5
01 barokke overdaad
2008: barokke overdaad van de McLaren MP 4/23

In oktober 2013 schreef ik voor de Engelstalige website 8W.forix.com een artikel
THE 1970S: TRIAL AND ERROR IN FORMULA ONE DESIGN
De jaren zeventig van de vorige eeuw waren – behalve zeer gevaarlijke (vaak dodelijke) jaren in de Formule-1 – ook zeer interessant op het gebied van technische innovatie en verrassende ontwerpen. Constructeurs werden nog niet gestuurd door het dictaat van niet aflatende windtunneltesten. Hun ontwerpen waren gebaseerd op ervaring in combinatie met intuïtie en natte-vinger-werk: zeswielers zagen het levenslicht, turbinewagens zoefden over de circuits, vierwiel-aangedreven experimenten maakten hun opwachting.
Niet dat die experimenten de heilige graal bleken te zijn.

Dat was aan eind van het deccennium weggelegd voor Lotus met de vleugelwagen. Dit concept zou daarna maatgevend worden in de racerij. Tegelijk zorgden de Lotus 78 en 79 ervoor dat vanaf begin jaren tachtig de wagens steeds meer op elkaar gingen lijken. Er is nu eenmaal maar één manier waarop de wetten van de aerodynamica optimaal in je voordeel werken.
Daarmee waren de jaren van 1970 to 1979 een opvallende, bijna vrijzinnige tijd in technisch opzicht tussen de jaren zestig waarin de eenvormige sigaarvormige bolides de toon zetten en de jaren tachtig waarin de vleugelwagen tot nagenoeg identieke ontwerpen leidde.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in esthetiek, geschiedenis, ontwerpen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s