KLEUR EN POLITIEK (2)

Er zijn verkiezingen op komst.
Belangrijke verkiezingen ook.
Tenminste, dat zegt men. Maar dat zegt men altijd.
Het is ongetwijfeld daarom dat het spint, gonst, zoemt, rommelt, schuurt en schrijnt.
Men sluit in, sluit aan en sluit uit.
Te pas en te onpas vullen de talking heads van politici onze beeldbuizen met vlotte maar vaak ook loze praatjes.
Dat schijnt debat te heten.

Maar komt debat niet vooral neer op het afdraaien van ingestudeerde riedels?
Politici zijn verkopers van groot- en prietpraat in plaats van inspirerende vergezichten; fletse managers die hun kleurloosheid proberen te compenseren door een felkleurige das, opvallend kapsel en het afvangen van elkaars vliegen.
Alles wellicht in de hoop dat wij niet door hun kleurloze verhalen heenprikken.
Lees voor het stemmen eerst de bijsluiters. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst…

Kleur en logo – een onderzoek

Juist over kleur in de politiek heb ik een jaar geleden geschreven. Gezien de aanwas van nieuwe partijen heb ik de infographic (zonder de pretentie te hebben volledig te zijn) uit het artikel uitgebreid en aangepast. Populistische en conservatieve klonen van PVV en VVD en andere ‘redders van de democratie’ zorgen dat in het politieke spectrum de kleur blauw steeds dominanter wordt.
Kijk maar:

januari 2016

politieke kleuren export

januari 2017

politieke-kleuren

In 2009 heb ik zelf onderzoek gedaan naar kleur en de emotionele betekenis die respondenten aan kleuren toekennen.

Hierin vroeg ik ook naar politieke voorkeur:
‘Hoe zou u gevoelsmatig uw politieke voorkeur beschrijven als het gaat om sociaal/economische onderwerpen, als inkomensverdeling, belastingdruk etc.? We gaan hierbij uit van een verdeling langs ‘klassieke’ lijnen, waarbij links staat voor sociaal-democraten en socialisten; midden voor christen-democratie en rechts voor het liberale gedachtegoed’.

Kleur en politiek

De volgende vraag was welke kleur men aan deze voorkeur koppelde.
Van de respondenten die aangaven links te zijn, gaf de helft de voorkeur aan rood en een kwart aan groen. In het ‘midden’ koos men voor 23 procent blauw en 17,5 procent voor groen. Bij rechts liet 40 procent de voorkeur uitgaan naar blauw.
In een grafiek ziet dat er als volgt uit:

kleur-1-soceco1

Naast de sociaal-economische agenda bestaat er ook nog een politiek-culturele agenda.

De vraag hierbij:
‘Hoe zou u gevoelsmatig uw politieke voorkeur beschrijven als het gaat om sociaal/culturele onderwerpen, waarbij de nadruk ligt op zaken als emancipatie, drugsbeleid, integratie etc.? We gaan hierbij uit van een verdeling langs lijnen van ‘vrijzinnigheid’. ‘Progressief’ staat voor tolerantie ten opzichte van andersdenkenden, seksuele geaardheid en drugsbeleid, terwijl ‘conservatief’ staat voor gedachtegoed dat er de voorkeur aan geeft de traditionele waarden en normen van de Nederlandse gemeenschap centraal te stellen’.

Ook deze vraag werd gevolgd door de kleur die de respondent daaraan koppelde.

kleur-2-soccul1

Progressieven gaven hier nog steeds de voorkeur aan rood, maar het percentage bedroeg nu maar 29 procent, terwijl groen goed was voor 17 procent. Geel en oranje zijn prominent aanwezig met resp. 13 en 17 procent. Met andere woorden: het is een kleurrijke boel met een sterke voorkeur voor warme kleuren.
In het midden stemde 23,5 procent voor blauw en 20 procent voor groen. Meer dan 30 procent ging in totaal naar oranje, rood en violet.
Wie zichzelf als conservatief beschouwt geeft aan blauw en groen de voorkeur (25 en 19 procent). Grijs doet het hier met 12,5 procent op de derde plaats erg goed.

Kortom

Economische onderwerpen roepen dus meer traditionele kleurassociaties op dan sociaal-culturele. De ‘economische kleuren’ lopen nog langs traditionele partijlijnen en –logo’s, getuige de sterke voorkeur voor rood bij linkse kiezers en blauw bij rechtse. Bij de sociaal-culturele onderwerpen is deze overeenkomst minder sterk en is sprake van een grotere diversiteit.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, infographic, kleur, onderzoek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op KLEUR EN POLITIEK (2)

  1. Pingback: Kleur en symboliek in de Nederlandse politiek - Sargasso

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s