KLEURRIJKE PERSOONLIJKHEDEN & LEEFSTIJLEN

Wat voor persoonlijkheid bent u? Heeft u ook een kleur die daarbij past?
Lastige vragen.
Wat is persoonlijkheid? In hoeverre verschilt dat van karakter?
En welke rol speelt temperament daarin?
Zes zinnen, waarvan vijf vragen.
En dan hebben we het nog niet eens over kleur die daarbij zou passen gehad.

Kleurrijke persoonlijkheidskenmerken 
Onlangs kwam ik een artikel van april 2015 tegen uit Intermediair onder de titel ‘Dat is ontzettend geel van je’. Het intro: ‘Heb je een rode persoonlijkheid, een gele, of ben je toch stiekem heel erg groen? Aanbieders van persoonlijkheidsanalyses op basis van kleuren zien een toegenomen belangstelling binnen bedrijven. “Je wordt aangenomen op basis van je cv, ontslagen op basis van je persoonlijkheid”’.
De kleuren zijn gebaseerd op de Disc-meting die ooit ontwikkeld is door Dr. William Marston. Marston was overigens niet alleen psycholoog, maar ook nog striptekenaar. Hij ontwikkelde de strip Wonder Woman in 1941, een soort vrouwelijke variant op Superman.

‘Disc’ staat voor DominantInvloedStabiel en Consciëntieus.
Met deze test zou het mogelijk moeten zijn je houding richting anderen en je dagelijkse gedrag te voorspellen. In de oorspronkelijke opzet van de test stond

 • rood voor dominant

 • geel voor invloed

 • groen voor stabiel

 • blauw voor consciëntieus.

Dominant houdt in dat iemand behoefte heeft aan controle en graag leiding geeft; resultaat is het belangrijkst.
Invloed wil zeggen dat de persoon gericht is op mensen, waarbij het resultaat minder belangrijk is dan de emotionele impact. Gele persoonlijkheden zouden dan enthousiast, optimistisch en extravert zijn.
Stabiel is iemand die houdt van harmonie en duidelijkheid. Zo iemand heeft een hekel aan conflicten en hecht aan stabiele relaties. Bescheidenheid is een belangrijk persoonlijkheidskenmerk.
Consciëntieus ten slotte is voor de preciezen onder ons. Deze personen houden van feiten, cijfers en richtlijnen. Zij wegen dingen graag zorgvuldig af.

Iedereen heeft één of twee dominante kleuren.
Wie geïnteresseerd is kan de test zelf uitvoeren, waarbij ik overigens opmerk dat men inmiddels is afgestapt van de oorspronkelijke kleuren.

Kleurenpsychologie?
Helemaal onlogisch is de originele kleuropzet niet:

 • de warme kleuren rood en geel staan voor uitgesproken expressieve typen, waarbij rood de wat strenge, dominante factor is en geel de gezelligers;
 • de koele kleuren groen en blauw staan voor de meer teruggetrokken typen die vooral waarde hechten aan harmonie of zakelijkheid.

Natuurlijk had de ontwerper van de test ook kunnen kiezen voor andere typeringen, maar kleuren spreken nu eenmaal meer tot de verbeelding dan bijvoorbeeld termen als A, B, C en D-typen. Bovendien hebben kleuren het voordeel dat ze in tegenstelling tot letters een zekere emotionele lading hebben.
Rood heeft inderdaad een zekere dominantie, zelfs opdringende werking en geel iets zonnigs en vrolijks. Groen associëren we met de rust en harmonie van de natuur en blauw met koele zakelijkheid.

Nu worden de beschrijvingen vooral gedefinieerd in termen die het meest positieve aspect laten zien van de betreffende kleur. Zoals bij alles is er natuurlijk ook een keerzijde. In managementtermen spreekt men tegenwoordig graag over ‘valkuilen’. En natuurlijk hebben managementgoeroes daar ook handige plaatjes van gemaakt. Zie onderstaand voorbeeld waarop de kenmerken op een goede en een slechte dag staan aangegeven:

kleurrijk-04

Bron: http://persoonlijkeeffectiviteitstraining.nl/insights-discovery/

Leefstijlen
Het artikel van Intermediair riep bij mij weer een andere herinnering op: een aantal jaren geleden las ik een artikel over ‘wonen op kleur’. Woningbouwcorporatie Vestia was namelijk begonnen met het verhuren van woningen op basis van leefstijlen.
Buurten of wooncomplexen werden onderverdeeld in gebieden waar mensen op basis van overeenkomstige leefstijl een woning toegewezen konden krijgen. Zij vulden daarvoor ook een heuse ‘leefstijltest’ in en aldus ontstonden een soort enclaves met de volgende ‘werelden’:

 • Rode leefstijl: vitaliteit en vrijheid
  Mensen met de rode leefstijl zijn mensen die het liefst wonen tussen mensen uit alle lagen van de bevolking en tussen verschillende culturen. Ze bemoeien zich relatief weinig met elkaar. Het zijn mensen met een vrije geest die vrijheid en onafhankelijkheid erg belangrijk vinden. Voor mensen met de rode leefstijl is er meer dan alleen werk, het gezin of de buurt.
 • Gele leefstijl: harmonie en betrokkenheid
  Mensen met de gele leefstijl hechten veel waarde aan goede, gezellige en sociale contacten in de buurt waar ze wonen. Ze hebben een open instelling, voelen zich erg betrokken bij anderen en zijn altijd bereid om een ander te helpen. Mensen met de gele leefstijl houden ervan op straat te zijn en activiteiten in de buurt te ondernemen. Een ontspannen en gezellige levendigheid.
 • Groene leefstijl: geborgenheid en zekerheid 
  Mensen met de groene leefstijl zijn mensen die een rustig leven leiden en zich voornamelijk bewegen in een kleine kring van familie, vrienden en/of buren waarmee ze intensieve contacten hebben. Mensen met een groene leefstijl doen graag dingen met mensen die ze kennen.
 • Blauwe leefstijl: ambitie en controle
  Mensen met de blauwe leefstijl zijn mensen die niet zozeer behoefte hebben om allerlei dingen met andere bewoners te doen. Ze houden graag de touwtjes in eigen hand. Rust, netheid en veiligheid vindt men belangrijk. Mensen met de blauwe leefstijl wonen graag een beetje op zichzelf waarbij de zaken goed geregeld zijn. Ze wonen het liefst tussen ‘gelijkgestemden’.

Dat ziet er dan zo uit:

kleurrijk-01

Kleur in de Rotterdamse praktijk
Dit leek destijds een heel onderwerp te worden. Op deze site kwam ik een uitwerking tegen die de gemeente Rotterdam, woonaanbieders en De Verkeersonderneming hiervan maakten aan de hand van de Grote Woontest uit 2012. Daarin ook een kaartje van Rotterdam verdeeld aan de hand van de dominante leefstijlen per gebied:

kleurrijk-02

Het centrum van de stad plus de omliggende wijken wordt duidelijk gedomineerd door de rode leefstijl. Ook op de Kop van Zuid krijgt deze vaste voet aan de grond, hoewel daar ook de blauwe leefstijl vertegenwoordigd is (verder vooral te vinden onder beter gesitueerden, zoals in Kralingen-Oost en Hillegersberg).
De groene leefstijl vinden we vooral in de naoorlogse buitenwijken zoals Prins Alexander en IJsselmonde (niet toevallig ook gebieden met veel oudere bewoners).
De gele leefstijl treffen we vooral in wat ik voor het gemak maar de oude(re) volksbuurten noem. Zeg maar de buurten waar leefbaar wethouder Schneider anno 2016 het liefst de sloophamer in zou zetten om daarvoor in de plaats woningen in het duurdere segment neer te zetten.

kleurrijk-03

Bron illustraties: http://woonwerkrotterdam.nl/rotterdam-in-beeld/rotterdam-totaal/

Overigens stond een jaar gelden op de website van Vestia te lezen dat er momenteel geen woningen meer toegewezen worden op basis van leefstijlen: ‘Deze manier van woningen toewijzen wordt namelijk geëvalueerd’. Inmiddels is er op de site helemaal niets meer over te vinden. Wel lezen we: ‘Wij bouwen aan een nieuwe organisatie. Dat betekent dat we krimpen en dus afscheid moeten nemen van een aantal medewerkers. De nieuwe organisatie gaat er anders uitzien dan voorheen’.
Het is duidelijk dat Vestia sinds de financiële manipulaties en goocheltrucs van Erik Staal heel andere dingen aan haar hoofd heeft dan goedbedoelde en kleurrijke experimenten…

Dit bericht werd geplaatst in infographic, kleur, onderzoek, persoonlijkheid, psychologie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s