‘SERVICE WITH A SMILE’

Eerder heb ik het al eens gehad over interculturele misverstanden. Wat in de ene cultuur vanzelfsprekend is, hoeft dat in een andere helemaal niet te zijn. Dat kan liggen aan verschil in leesrichting, sociale normen, maar ook aan lichaamstaal.

Zo wordt van Amerikaans baliepersoneel verwacht dat die hun klanten met een glimlach begroeten. In een cultuur als de Amerikaanse is dat normaal, maar wanneer een bedrijf als McDonald’s zijn Amerikaanse praktijken klakkeloos importeert naar een samenleving waar dat wat anders ligt, zoals de Russische, kan dat onverwachte gevolgen hebben. De Russische managementdeskundige Sergey Myasoedov geeft een illustratieve beschrijving:

Toen ze zich in Rusland vestigden (McDonald’s), namen ze hun sterke bedrijfscultuur mee. Ze besloten de Russische jongens en meisjes achter de balie een training te geven. Die moesten op de McDonald’s-manier leren glimlachen. Waarbij alle tweeëndertig tanden te zien zijn. Na verloop van tijd merkten de trainers dat de klanten schrokken van die brede lach. Mensen staarden verbijsterd naar het baliepersoneel en vroegen zich af waar die grijns vandaan kwam. De trainers stelden een onderzoek in en ontdekten dat het in Rusland ongebruikelijk is om breeduit te glimlachen naar vreemden. Wanneer iemand zo naar een Rus lacht, is diens eerste reactie meestal: ‘Wat hééft die persoon?’

Deze verschillen zie je terug in de normen voor het publieke imago van politieke leiders. In de VS moeten deze bij voorkeur vreugde en optimisme uitstralen. In Rusland word je juist serieus genomen met een strakke, liefst ondoorgrondelijke blik, als teken van ernst.

Onderstaande portrettenreeks laat zien wat dat inhoudt. Als zoekwoorden had ik simpelweg ‘Poetin’ en ‘Hillary Clinton’ ingetikt en gevraagd om afbeeldingen. In beide gevallen gaat het om de eerste pagina van Google.
Opvallend detail: ook in zijn jonge jaren was Vladimir al niet bepaald een lachebekje…

naamloos

clinton

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in cultuur, emotie, lichaamstaal en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s