NOG MEER KLEUREN EN VLAGGEN

Vlaggen zijn te beschouwen als een vorm van beeldtaal. Kleuren zijn immers dragers van symbolische betekenissen. Enige tijd geleden had ik het over landsvlaggen en vooral de kleuren daarvan. Ik betoogde onder andere dat rood met 75 procent de meest gebruikte kleur is. Daarna volgden wit en blauw met 64 en 49 procent.
Met andere woorden: rood-wit-blauw zijn de meest gebruikte individuele kleuren.

Maar we kunnen ook kijken naar kleurencombinaties. Dan blijkt rood-wit-blauw (niet noodzakelijk in deze volgorde overigens) de meest voorkomende combinatie te zijn (14 procent). Rood-wit komt als tweede (9 procent) en rood-wit-groen (7 procent) als derde uit de bus.

In een overzichtje ziet het er zo uit:

kleurencombinatie

Rood – wit – blauw

De rood-wit-blauwe driekleur is (in willekeurige volgorde) de meest gebruikte combinatie. Het komt dan ook voor in de vlaggen van twee koloniale grootmachten uit de 19e eeuw: Engeland en Frankrijk. De kleuren van de Britse vlag komen vervolgens weer terug in veel landen die ooit behoorden tot het British Empire. In de vlaggen van Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji en Tuvalu zit zelfs een miniatuur van de Britse Union Jack.

Fiji.svg

Fiji

De Nederlandse vlag is trouwens de oudste driekleur in de geschiedenis. We vinden deze (eerst als oranje, wit en blauw) in 1572 als de Prinsenvlag. Later veranderde het oranje in rood.

Deze kleurencombinatie vinden we ook terug in de vlaggen van de meeste Slavische landen. Aanvankelijk waren dit (in de volgorde wit, blauw en rood) de kleuren van de Russische vlag. Het gebruik hiervan zou afkomstig zijn uit de vlag van de Nederlanden. Peter de Grote was namelijk bijzonder onder de indruk van de capaciteiten van Nederlanders als scheepsbouwers en zeevarenden. Andere Slavische volkeren namen de kleuren (in verschillende combinaties) vervolgens uit solidariteit en vooral om de gezamenlijke identiteit te beklemtonen over.

Groen – zwart – rood – wit

Groen vinden we opvallend veel in vlaggen van landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Meestal in combinatie met zwart, wit en rood. Geen wonder; groen is de kleur van de islam en rood, wit en zwart zijn de kleuren van het pan-Arabisme.

Jordan.svg

Jordanië

Groen – rood – geel

Groen, rood en geel komen we in Afrikaanse vlaggen veel tegen. Het zijn dan ook de kleuren van het pan-Afrikanisme. Deze kleuren zijn afkomstig uit de vlag van Ethiopië en diende in de tijd van dekolonisatie als voorbeeld en inspiratiebron voor Afrikaanse landen die in het koloniale tijdperk naar onafhankelijkheid streefden.

Senegal.svg

Senegal

Geel – blauw – rood

Geel is de kleur die zeer dominant aanwezig is op de vlaggen van Zuid-Amerikaanse naties; vooral in combinatie met blauw en rood. Colombia, Ecuador en Venezuela gebruiken ieder deze kleurencombinatie.
Dit is een gevolg van de vorming van de confederatie in 1822. Hoewel hier in 1830 een eind aan kwam, behielden de landen die er deel van uitmaakten de vlag die was ontworpen door de vrijheidsstrijder General Francisco Miranda.

Venezuela.svg

Venezuela

Oranje en violet

Oranje en violet spelen slechts een marginale rol in de wereld van de vlaggen en wapens. Er zijn maar een paar vlaggen waarin ze voorkomen (o.a. India en Ierland met oranje en Letland met een onbestemd soort paars). Dit zal te maken hebben met het onderscheidend vermogen van de kleuren. Oranje en violetachtige tinten zijn op grotere afstand moeilijk te onderscheiden. In dat opzicht zijn in het bijzonder rood, wit en blauw nooit met elkaar te verwarren, wat een bijkomende en tamelijk prozaïsche verklaring zou kunnen zijn voor het gegeven dat deze kleuren het meest voorkomen op nationale vlaggen.

Ireland.svg

Ierland

Latvia.svg

Letland

De rood-wit-rode vlag komt sinds de late middeleeuwen in de Letse geschiedenis voor. De legende zegt dat het ontwerp afkomstig is van een doek waarin een in een veldslag vermoorde leider werd gewikkeld; dit doek zou door het bloed rode randen hebben gekregen. Het “rood” in de vlag is in feite kastanjebruin; een bijzonder donkere kleur rood met componenten bruin en paars ook wel Lets rood genoemd.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in kleur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op NOG MEER KLEUREN EN VLAGGEN

 1. Taalgaardenier zegt:

  Merkwaardig dat de Vlaamse kleuren, nl. geel en zwart, hier totaal niet ter sprake kwamen. Nochtans de twee best herkenbare kleuren, met het duidelijkst contrast. Niet enkel Nederland, maar ook Frankrijk en Engeland namen deze kleuren dan ook als basis voor hun moderne nummerplaten.
  In belgië kwam Wallonië bijna in opstand, want rood is daar niet enkel de kleur maar ook de basisfilosofie die tot hun bedelstaf lijdt. Vlaanderen liep weer eens aan de leiband en moest noodgedwongen volgen.

  Liked by 1 persoon

  • Willem Visser zegt:

   Niets merkwaardigs aan: het gaat hier om kleuren van nationale vlaggen. Vlaanderen is geen onafhankelijke staat en mijn onderzoek ging over onafhankelijke staten erkend door de United Nations.
   Het heeft geen zin om dingen te willen lezen in mijn blogs die er niet mee bedoeld zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s