KLEUR EN POLITIEK

Waarom kleurt het socialisme rood en liberalisme blauw? Gelden deze ‘ouderwetse’ associaties eigenlijk nog wel in deze tijd van politieke instabiliteit en zwevende kiezers?

Kleur bekennen 
Kleur heeft in de politiek een hoog symboolgehalte. Politieke partijen maken gebruik van kleuren om hun positie te markeren en herkenbaar te zijn voor kiezers. Rood staat daarbij voor de sociaal-democratische en socialistische stromingen. De SP gebruikt de kleur zeer nadrukkelijk en exclusief om zich te profileren, terwijl de PvdA ook nog blauw als steunkleur heeft.
GroenLinks voert naast rood groen in haar logo.
Groen is de kleur van duurzaamheid, het milieu en ecologie.
Vandaar dat de Partij van de Dieren zich in haar nieuwe logo ook met groen profileert.

Maar groen heeft nog meer betekenissen. Het is ook de kleur van de hoop en van zondagen buiten de Kerst- en Paastijd, Advent en Veertigdagentijd.
Dat zou de reden zijn waarom het logo van het CDA sinds 1977 groen is.
Met dat laatste was D66 nu weer niet echt gelukkig, omdat zij in 1966 al zeer nadrukkelijk gekozen hadden voor groen om de partij te presenteren. Nu niet omwille van zondag, maar mogelijk als associatie met frisheid, onbevangenheid en vernieuwing. Groen is immers naast de kleur van de hoop ook de kleur van het ontluikende leven, het voorjaar en vruchtbaarheid.
In het allernieuwste logo van het CDA is het groen wel met een fikse scheut blauw aangelengd. Toeval?

Blauw vinden we namelijk vooral bij liberalen en conservatieven. We zien het terug bij de VVD, maar ook bij de SGP. Ook de CU maakt volop gebruik van blauw. Dat zou te maken kunnen hebben met de overtuiging dat blauw ook staat voor stabiliteit en betrokkenheid.
Misschien is dat ook de gedachte achter de kleuren van Voor Nederland (VNL), ook wel bekend als de Groep Bontes/Van Klaveren, hoewel het hier waarschijnlijk vooral het liberale en conservatieve karakter moet benadrukken..
Ook oranje komen we nog tegen. Zowel de VVD als de SGP voeren oranje als steunkleur in hun logo. Voor de laatste partij zal dat vooral te maken hebben met de betrokkenheid bij het koningshuis en heeft het een nationalistische betekenis (God, Oranje en Vaderland).
Het logo van 50+ kenmerkt zich door een opvallend paars kleurtje en de PVV heeft met haar meeuw een wat drabbig rood-wit-blauw ingebracht.

Samengevat:

politieke kleuren export

In een bijdrage aan de nieuwjaarsuitgave 2011 van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat geheel aan het thema kleur is gewijd, schrijft de politicologe Josje den Ridder over de politieke betekenis van kleuren:

‘Bij rood is het duidelijk dat het om een linkse partij gaat, maar kan het nog steeds op drie partijen slaan. Bij groen en blauw geldt dat partijen van heel verschillende gezindtes zich met dezelfde kleur afficheren. Groen kan verwijzen naar milieubewust of christelijk. Blauw kan staan voor liberaal of conservatief. Kleuren in de politiek zijn dus lang niet zo universeel als we altijd denken en sommige kleuren worden niet gekozen vanwege hun ideologische betekenis, maar omdat ze een bepaalde uitstraling hebben. (…) Op de eerst rij zien we in de volgorde rood, groen en blauw een bijna perfecte links-rechts schaal. Rood is links. Rechtse partijen voeren de kleur blauw. En middenpartijen kiezen voor groen. Eigenlijk heel simpel. Alleen voor het rood-wit-blauw van de PVV is nog geen plek. Of zou het ermee te maken hebben dat deze partij rechts (blauw) is op cultureel vlak en links (rood) op economisch gebied?’ 

Dat laatste waag ik te betwijfelen, maar dat valt buiten het bestek van deze blog…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in kleur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op KLEUR EN POLITIEK

 1. Taalgaardenier zegt:

  Merkwaardig dat hier nergens gerept wordt over groen als kleur van de islam.
  Toeval zeker?

  Like

  • Willem Visser zegt:

   Nee hoor niets merkwaardigs aan; het gaat hier om politieke partijen in de Tweede Kamer in Nederland. Vooralsnog zit daar geen islmamitsiche partij bij die groen voert als kleur. Het heeft geen zin om dingen te willen lezen in mijn blogs die er niet mee bedoeld zijn.

   Like

 2. Pingback: KLEUR EN POLITIEK (2) | BEELDTAAL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s