KLEUREN EN VLAGGEN

vlaggen van de wereld website

Kleuren roepen emoties op, dat mag inmiddels wel duidelijk zijn. Het omgekeerde kan ook: we kunnen emoties en begrippen koppelen aan kleuren.
Kleuren hebben verder symbolische betekenis.
Dat zien we bijvoorbeeld in de heraldiek.
In het verlengde van de heraldische wapens (ook wel blazoen genoemd – flink oppoetsen dus) vinden we de vlaggen van staten. Deze zijn niet zomaar ontstaan.
Ze dragen, door hun kleuren, betekenis.

Er zijn op dit moment 193 erkende naties. Dit zijn de leden van de Verenigde Naties. Daarnaast zijn er twee landen die een waarnemersstatus hebben in de VN: Vaticaanstad en Palestina. In bovenstaande infographic* heb ik de vlaggen van die 193 staten gesorteerd op kleurcombinatie. In totaal staan er 194 vlaggen, omdat ik Vaticaanstad ook heb meegenomen. Palestina staat er niet bij. Dat is geen onwil mijnerzijds, maar deze kwam niet voor op de basislijst die ik heb gebruikt: Vaticaanstad stond daar wel als erkende staat op, maar Palestina niet.
Voor de statistiek maakt het overigens niet veel uit, dus laat ik het zo.

Laten we eens kijken naar die kleuren:

Rood blijkt op 75% van de vlaggen voor te komen. Het symboliseert doorgaans de verbondenheid aan het land door het bloed of de bloedband. In landen die zich bevrijd hebben van koloniale machten ligt de nadruk vaak op het martelaarschap van de vrijheidsstrijders. In die zin staat het ook voor moed en opofferingsgezindheid. Allemaal fraaie deugden, vandaar waarschijnlijk dat rood zo rijk vertegenwoordigd is.

Als tweede kleur zien we wit; voorkomend op 64% van de vlaggen. Wit kunnen we als symbool van  de zuiverheid en onschuld beschouwen. Het beklemtoont daarmee de kwaliteiten van het volk en de nationale eenheid. Het kan ook een symbool zijn voor vrede. Ook heel deugdzaam, dus een mooi visitekaartje.

Blauw komt voor op iets minder dan de helft van de vlaggen. Ik weet niet of je de kleur op een bepaalde symboliek kunt vastpinnen. Het is de kleur van de lucht, de zee, de mantel van Maria en daarmee misschien het hemelse en indirect de waarheid en waardigheid van de natie.

Met 42% komt groen op de vierde plaats. Groen is vooral aanwezig in vlaggen van de landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Geen wonder; groen is de kleur van de islam. Daarnaast kun je groen als symboolkleur beschouwen voor jeugd en groei en is dus ook een aantrekkelijke kleur voor jonge naties. Meer in het algemeen zou het ook kunnen staan voor de rijke natuur van een land.

Geel zien we op bijna 40% van de vlaggen terugkomen. Geel en goud (dus rijkdom) liggen voor de hand. Maar die rijkdom kan ook de (graan)oogst zijn.

Zwart (20%) wordt meestal geassocieerd met kracht, autoriteit en macht. Ook zou het zoiets als de grond, de bodem van het vaderland representeren.

Oranje speelt slechts een marginale rol, terwijl andere kleuren helemaal nauwelijks aan bod komen. De vlag van Qatar is paarsbruin, een verwijzing volgens Wikipedia naar de werking van de zon op het pigment in de huid van mensen en als symbool van het bloed dat in het verleden voor Qatar is vergoten?

Eenduidig is het allemaal niet, zoveel mag duidelijk zijn, maar symboliek is dan ook geen exacte wetenschap. Het is voor alles mensenwerk en de adem van de geschiedenis die dat werk leven inblaast.

* Voor een vergroting van de afbeelding klik hier.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in infographic, kleur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op KLEUREN EN VLAGGEN

  1. Pingback: KLEUR: VOER VOOR PSYCHOLOGEN? | BEELDTAAL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s