BEELDTAAL

Ik ben opgeleid en werkzaam geweest als beeldend kunstenaar. Vanuit die achtergrond ben ik altijd geïnteresseerd in de mogelijkheden om begrippen en ideeën te ‘vertalen’ in beelden.
Beeldtaal dus.

Neem dit:

hittestress 1-2

Deze kaart laat het hitte-effect in stedelijk gebied zien op een warme dag. Groene kleuren associëren we in het algemeen met koel en rood met warmte.
In gebieden met veel begroeiing en water blijkt de temperatuur soms wel 7 graden lager te liggen in vergelijking met dichtbebouwde stadsdelen in het centrum of industrie- en havengebieden.

Hittestress of hitte-eiland heet dit.

Op de afbeelding is het stedelijk gebied van Rotterdam duidelijk herkenbaar. Het wateroppervlak is het meest koel, gevolgd door de weide- en akkerbouwgebieden. Industriegebieden en de dichtbebouwde gebieden in het centrum vertonen aanzienlijk hogere temperaturen.
De relatief lage oppervlaktetemperatuur in Hoek van Holland (2), Hillegersberg-Schiebroek (22 en 16) en (delen van) Prins Alexander (14) corresponderen met het relatief beperkte percentage bebouwd oppervlak en het grote areaal aan groen.

De inrichting en vormgeving van de stad is dus van invloed op het proces van opwarming en daarmee op eventuele overlast waarmee die gepaard gaat. In het bijzonder de buitenkant van gebouwen en de openbare ruimte spelen een cruciale rol.
Dankzij de gekozen kleuren laat het kaartje niets te raden over.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in kleur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s